Nytändning för Stena Sailing Team

Nytändning för Stena Sailing Team

Den här veckan reser Stena Sailing Team till Spanien för att dra igång årets matchracingsäsong. Nya sponsorer och en ny lagsammansättning har gett Johnie Berntsson och hans besättning en känsla av nytändning men målet är det samma som tidigare – att vinna VM-guld.

2011 inledde Johnie och laget en långsiktig satsning på världscupen i matchracing, Alpari World Match Racing Tour och då var målet att inom tre år vinna en VM-medalj. Det visade sig att de inte behövde så lång tid och redan första året tog de hem ett VM-brons efter att ha slutat på andra plats både i Agro Group Gold Cup på Bermuda och i Monsoon Cup i Malaysia. Förra året var siktet inställt på den stora bucklan och även om medaljchansen levde in i det sista slutade det med en åttondeplats efterfinaltävlingen i Malaysia.

– Det var mycket jämnare förra året och även om vi var en bit efter vet vi att vi seglar riktigt bra när vi seglar som bäst. Nu ska vi försöka ligga där hela tiden, säger Johnie Berntsson.
Efter säsongsavlutningen samlades laget för att utvärdera året och för att diskutera vad de behövde göra för att kunna bli världsmästare. Alla var överens om att de behövde segla mer tillsammans och laget skulle minskas ner till fem medlemmar inför den kommande säsongen. Som skeppare tog Johnie på sig att ta ut laget efter vilka som hade viljan och möjligheten att satsa mer, vilka lagmedlemmar som jobbade bäst ihop och vilka som tillsammans skulle utgöra den bästa kombinationen vidinvägningar på tävlingar.

– Alla var överens om att detta är rätt väg att gå om vi vill bli bättre. Vi har haft väldigt bra material i truppenoch jag tycker inte att det varit helt avgörande vem som är bäst på varje position ombord. Det handlar om lagbygge och detta är den bästa sammansättning som vi kan få.

Tidigare har Johnie behövt ett större lag för att få ihop ekonomin och planeringen som krävs för att kunna segla på en hög internationell nivå. Under ett par år hartruppen bestått av nio meriterade matchracingseglare och det är de kokats ner till laget som nu består av Johnie Berntsson, Johan Barne, Oscar Angervall, Martin Berntsson och Björn Lundgren. En förutsättning för satsningen på färre lagmedlemmar är att Stena gått in som ny titelsponsor.

– Att ha Stena som sponsor kommer ha en direkt positiv effekt på vår prestation när vi seglar eftersom vi kommer att vara ett mindre gäng som blir mer samspelta. Nu kan vi utveckla och förbättra kommunikationen ombord tack vare att vi alltid är samma gäng. Det finns många klara positiva effekter av Stenas sponsorskap och jag är både glad och tacksam att de valt att satsa på oss. Det känns som ett stöd i ryggen och ger oss positiv energi som vitar med oss in i seglingen.

Alpari World Match Racing Tour består i år av sju deltävlingar där Stena Sailing Team är ett av åtta lag som tilldelats ett tourkort som gör att de garanteras deltagandei samtliga tävlingar.
– Alla på världscupen kommer att satsa väldigt seriöst och det känns till och med som ett starkare startfält än tidigare. Vi har respekt för det men jag tror jag vi har oerhört stora möjligheter att lyckas med ett bra resultat och målet är fortfarande att vinna VM-guld.

Just nu håller laget på med fysträning och Johnie tränar också cykling, springning och simning inför ett triathlon i slutet av augusti. Det har dessutom varit mycket arbete med att få ihop planering och praktiska detaljer så som nya kläder till det nya laget. Världscupen drar igång i Tyskland i mitten av maj men nu närmast bär det av till Spanien för årets första tävling som heter Trofeo Sir Thomas Lipton, en Grade 2-tävling som seglas 4-7 april.

Stena Sailing Team ger sig in i årets säsong med en stor portion positiv energi som förhoppningsvis leder till många framgångar för oss anhängare att glädjas åt. Den stora frågan är vad som blir årets höjdpunkt men för Johnie är svaret enkelt.
– Stena Match Cup Sweden på Marstand är alltid det vi ser fram emot mest och att vinna där hade varit en oerhört stor känsla. Förhoppningsvis kan vi också se fram emot att få fira efter finalen i Monsoon Cup i slutet av året.

Stena Sailing Team:
Johnie Berntsson, skeppare
Johan Barne, taktik
Oscar Angervall, trim
Martin Berntsson, pit
Björn Lundgren, fördäck

Alpari World Match Racing Tour 2013:

15–20 maj – Match Race Germany
28 maj– June 2 – Korea Match Cup
1–6 juli – Stena Match Cup Sweden
6–11 augusti– Chicago Match Cup
17–21 september – Dutch Match Cup
7–13 oktober– Argo Group Gold Cup
2 – 7 december– Monsoon Cup

hans