Stena Sailing Team vann världscuptävling i Bermuda

Stena Sailing Team vann världscuptävling i Bermuda

Stena Sailing Team med Johnie Berntsson som skeppare vann Argo Group Gold Cup, årets näst sista deltävling i världscupen i matchracing. 

Segern i tävlingen på Bermuda är lagets största framgång sedan de vann VM-brons i matchracing 2011.phoca_thumb_l_CE0G1289

Bild: Charles Anderson

– Att vinna den här tävlingen är verkligen något utöver det vanliga, säger Johnie Berntsson. Vi har gjort det förut men trodde aldrig att vi skulle kunna göra det igen och vi är väldigt glada.

Finalen, som seglades i bäst av fem matcher, mot schweizaren Eric Monnin och hans Swiss Match Race Team blev en nagelbitare. Svenskarna vann de två första matcherna med liten marginal innan Monnin reducerade till 2-1. I den fjärde matchen hade Monnin övertaget från starten men Berntsson kom tillbaka och tog ledningen i slutet på första varvet runt banan. När Monnin dessutom fick ett straff vid sista rundningsmärket kunde Stena Sailing Team dra ifrån på sista sträckan fram till mållinjen.
– Vi var aldrig säkra för Monnin var alltid nära bakom oss och vi fick verkligen kämpa hårt. Tack vare att Robert, Björn och Oscar seglade båten snabbt och att vi plockade upp vindskiften bra kunde vi komma tillbaks när vi låg bakom och det var väldigt viktigt, säger Johnie.

Stena Sailing Team imponerat stort fram till finalen som seglades söndag kväll svensk tid. Efter grundomgången slog Johnies lag ut landsmannen Björn Hansen i kvartsfinalen och i semifinalen besegrade de den regerande världsmästaren i matchracing Taylor Canfield (USA). Canfield slutade trea i tävlingen och tog in viktiga poäng på Ian Williams (GBR) som leder världscupen.

phoca_thumb_l_CE0G1191

Bild: Charles Anderson

Argo Group Gold Cup är den sjätte av sju deltävlingar i årets upplaga av Alpari World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar. Stena Sailing Team har inte haft ett tourkort till årets världscup fick ett wildcard till tävlingen på Bermuda. Johnie Berntsson vann tävlingen på Bermuda 2008 och Stena Sailing Team vann VM-brons i matchracing 2011.

Så gott som alla topprankade matchracinglag i världen har deltagit i tävlingen på Bermuda och många namn känns igen från startfältet i Stena Match Cup Sweden 2014. Björn Hansen, som i somras vann Stena Match Cup Sweden för tredje gången i rad, har nu inte längre chans att vinna världscupen. Men hoppet om att nå en medalj lever i allra högsta grad och den sista deltävlingen Monsoon Cup seglas i Malaysia 25-29 november.

Stena Sailing Team i Argo Group Gold Cup 2014:
Johnie Berntsson – skeppare
Robert Skarp – taktiker
Björn Lundgren – fördäck
Oscar Angervall – trimmare

Resultat A rgo Group Gold Cup

hans